Artikkelimme - VitalAbo 2024-04-28T12:37:25+02:00 Zend_Feed_Writer https://www.vitalabo.fi/ VitalAbo suomi@vitalabo.com https://www.vitalabo.fi/ <![CDATA[Medex - maailmanlaajuinen suurlähettiläs]]> 2023-01-31T00:00:00+01:00 2023-01-31T00:00:00+01:00 https://www.vitalabo.fi/info/magazin/medex-maailmanlaajuinen-suurlaehettilaes VitalAbo suomi@vitalabo.com https://www.vitalabo.fi/ Slovenian mehiläiset: wieniläisestä hovista maailman luonnonlähettiläiksi Mehiläishoidolla on Sloveniassa vuosisatoja vanha perinne: 1700-luvulla slovenilainen Anton Janša oli ensimmäinen mehiläishoidon opettaja Maria Theresan hovissa. Hänen onnistuneita menetelmiään Itävalta-Unkarin Krainin alueelta pidettiin vallankumouksellisina ja laukaisi todellisen mehiläishoitobuumin. Krainer Biene: Talousmoottori ja maailmanlaajuinen lähettiläs Tietenkin ajan pyörä on muuttunut paljon sen jälkeen: maa, ihmiset, ympäristö. Intohimo mehiläishoitoon on säilynyt suuren mehiläistutkijan Jansan entisessä kodissa: Sloveniassa on eniten mehiläishoitajia asukasta kohden Euroopassa. Siksi on loogista, että aloite jo perustettuun kansainväliseen mehiläispäivään tuli Sloveniasta. Vuodesta 2017 lähtien 20. toukokuuta on vietetty kansainvälistä mehiläispäivänä eli Anton Jansan syntymäpäivänä. Slovenialaisen mehiläishoitoperinteen, onnistuneesti vietyjen mehiläistuotteiden ja lempeän mehiläismatkailun ansiosta merkittävän krainin mehiläisen (Apis mellifera carnica) ympärillä - joka tunnetaan myös nimellä Kärntenin, Banater-mehiläinen tai Karpaattien mehiläinen - tietoisuus mehiläisten merkityksestä ekosysteemillemme ja niiden ekosysteemille ympäristömyrkkyjen aiheuttama uhka on syventynyt. Perinteillä ja korkealla teknologialla parempaan elämänlaatuun Slovenialainen Medex on nyt markkinajohtaja ravintolisien valmistuksessa mehiläistuotteista, kuten kittivahasta, emoaineesta tai siitepölystä. Huippuluokan laboratoriotekniikka muuttaa karniolalaisen mehiläisen arvokkaat raaka-aineet ainutlaatuisiksi tuotteiksi: nestemäiset kittivahavalmisteet ovat yrityksen lippulaiva, kuten myös lasipullojen täyttö . Molemmat innovaatiot pitävät ainesosat vakaina, kuluttaja voi luottaa parhaaseen mahdolliseen laatuun. Kaikkia tuotteita voidaan käyttää myös kohdennetun apiterapian tukemiseen . Tämä sisältää propolisin, mehiläisilman, mehiläismyrkyn, mehiläisvahan ja hunajan lääketieteellisen käytön - hellävaraisen tavan parantaa elämänlaatua. Sitoutuminen mehiläisiin ja ihmisiin Medex on jo tukenut Maailman mehiläispäivän aloitteentekijöitä. Toinen tärkeä askel on nyt otettu: joulukuussa 2022 UNESCO tunnusti sloveenien historiallisen mehiläishoitoperinteen ihmiskunnan aineettomana kulttuuriperinnönä . Sloveniassa viljellään tällä hetkellä noin 200 000 karniolalaista mehiläisyhdyskuntaa. Painopiste on mehiläisten kontrolloidussa jalostuksessa, koska länsimaisen mehiläisen (Apis mellifera) luonnossa esiintyvä alalaji osoittaa erityisen hyviä ominaisuuksia, kuten lempeyttä, erinomaista suuntautumiskykyä, säänkestävyyttä ja korkeaa satoa. Mitä voit tehdä? Kuluttajana sinulla on mahdollisuus tukea asiaa ostamalla tiettyjä tuotteita. Jos olet kiinnostunut mehiläistuotteista, kuten hunajasta tai propolisista, valitse sosiaalisesti ja kestävästi suuntautuneita yrityksiä . Tällä tavalla edistät välillisesti esimerkiksi mehiläisten suojelua ja tarpeellista tutkimusta. Mehiläinen on muuten yksi vanhimmista maatilan eläimistä: noin 15 000 vuoden ajan ihmiset ovat ylläpitäneet symbioottista suhdetta ahkeraan lentäjään, joka joskus joutuu vierailemaan kahden miljoonan kukan luona kilosta hunajaa. Riippumatta siitä, mistä mehiläisen luonnonaarresta olet innostunut: Sen avulla saat aina luonnolta rakastavan tervehdyksen, joka opettaa meitä kunnioittamaan pienimpiäkin eläviä olentoja: Mehiläiset vastaavat noin kolmanneksesta maailman ruokatuotannosta. Chapeau! <![CDATA[Kasvi- vai eläinproteiini? Kumpi on parempi?]]> 2022-04-21T00:00:00+02:00 2022-04-21T00:00:00+02:00 https://www.vitalabo.fi/info/magazin/kasvi-vai-elaeinproteiini-kumpi-on-parempi VitalAbo suomi@vitalabo.com https://www.vitalabo.fi/ Proteiinit ovat tärkeitä makroravinteita, mutta kaikki proteiinin lähteet ruoassa eivät ole samanarvoisia. On olemassa kaksi pääproteiininlähderyhmää, joita ihmiset voivat käyttää. On eläinproteiineja ja niitä, jotka ovat peräisin kasveista. Eläinproteiinit ovat täydellisiä proteiineja. Tämä tarkoittaa, että ne sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot, joita tarvitsemme ruokavaliossamme. Kasviproteiinit puolestaan ovat usein epätäydellisiä proteiinin lähteitä, eli ne eivät sisällä kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Mutta ne tarjoavat muita etuja, koska eläinperäisiä aminohappoja sisältävä ruokavalio lisää sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskiä. Mitä proteiini oikein on? Proteiinia on kaikkialla kehossa - lihaksissa, luissa, ihossa, hiuksissa ja käytännössä kaikissa muissa kehon osissa tai kudoksissa. Proteiini tuottaa entsyymejä, jotka käynnistävät monia kemiallisia reaktioita, ja hemoglobiinia, joka kuljettaa happea veressäsi. Kyse on aminohapoista Proteiinit koostuvat yli kahdestakymmenestä perusrakennusaineesta, aminohapoista. Koska emme pysty varastoimaan aminohappoja, kehomme valmistaa niitä kahdella eri tavalla: joko itsestään tai muokkaamalla muita. Keho ei kuitenkaan pysty tuottamaan yhdeksää aminohappoa, niin sanottuja välttämättömiä aminohappoja. Ne on saatava ruoasta. Eläinproteiinit ovat täydellisiä proteiineja. Ne tarjoavat kaikki yhdeksän välttämätöntä aminohappoa. Hyviä lähteitä tähän ovat mm. munat, sianliha, siipikarja, naudanliha tai maitotuotteet. On kuitenkin myös joitain kasviperäisiä täydellisiä lähteitä. Näitä ovat kvinoa tai täyssoijatuotteet. Useimmat kasvilähteet ovat kuitenkin epätäydellisiä. Ne eivät sisällä kaikkia yhdeksää välttämätöntä aminohappoa. Koska jokainen kasvi sisältää kuitenkin erilaisen koostumuksen näistä yhdeksästä aminohaposta, voit yksinkertaisesti syödä erilaisia ruokia ja silti saada kaikki yhdeksän. Kysymys on myös muista aineista Kun syömme proteiiniruokaa, syömme myös kaikkea, mikä liittyy niihin: erilaisia rasvoja, kuituja, natriumia ja paljon muuta. Juuri nämä ovat se ratkaiseva asia terveyden kannalta. Esimerkiksi eläinproteiinia sisältävät ruoat sisältävät myös tyydyttyneitä rasvahappoja, joilla on negatiivinen vaikutus sydän- ja verisuonijärjestelmään, jos kulutamme niitä säännöllisesti liikaa. Katsotaanpa tätä hieman tarkemmin: Kasviproteiinin edut Syömäsi proteiinin tyyppi voi olla tärkeämpää kuin sen määrä. Kasvipohjainen proteiini sisältää monia ravintoaineita, kuituja ja antioksidantteja, jotka voivat edistää yleistä terveyttä. Kasvipohjaisen ruokavalion tunnettuja etuja ovat muun muassa lisääntynyt suoja sydänsairauksia vastaan, vähentynyt syövän ilmaantuvuus, pienempi liikalihavuuden riski ja pienempi aivohalvauksen riski. Eläinproteiinin edut Mutta eläinproteiinilla on myös terveysvaikutuksia. Ihmisillä, jotka söivät enimmäkseen vähärasvaisia eläinproteiinin lähteitä, kuten siipikarjaa ja kalaa, oli pienempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen, pienempi riski sairastua sydänsairauksiin ja pienempi riski sairastua paksusuoli-, vatsa-, haima- ja eturauhassyöpään verrattuna ihmisiin, jotka söivät paljon punaista lihaa. Kasvipohjaisen ruokavalion mahdollisia ongelmia Kasvipohjaisen ruokavalion etujen saamiseksi sinun on syötävä monenlaisia terveellisiä kasviperäisiä ruokia. Kasvipohjainen ruokavalio, joka sisältää runsaasti prosessoituja ruokia ja lisättyä sokeria, ei tarjoa oikeita tai tarpeeksi ravintoaineita. Ennen kaikkea on tärkeää varmistaa, että saat riittävästi sinkkiä, B12-vitamiinia, proteiineja, kalsiumia ja D-vitamiinia, jos syöt puhtaasti kasviperäistä ruokavaliota. Eläinproteiinin riskit Tutkimukset osoittavat, että sekä käsittelemättömän että prosessoidun punaisen lihan syöminen liittyy lyhyempään elinikään. Proteiiniruoat ja planeetta Aivan kuten eri elintarvikkeilla voi olla erilaisia vaikutuksia terveyteemme, niillä on erilaisia vaikutuksia myös ympäristöön. Maatalous on yksi suurimmista kasvihuonekaasujen aiheuttajista maailmanlaajuisesti, mutta kaikki ruoka ei tuota samaa määrää CO2:ta. Eläinperäisten elintarvikkeiden tuotanto aiheuttaa yleensä enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin kasviperäisten elintarvikkeiden tuotanto. Erityisesti maitotuotteet ja punainen liha erottuvat joukosta suhteettoman suurilla vaikutuksilla. Tässä esimerkki: 1 kg lammasta tuottaa viisi kertaa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin 1 kg kanaa ja noin 30 kertaa enemmän kuin 1 kg linssejä. Joten ympäristön kannalta on merkitystä syömmekö vähemmän eläintuotteita vai emme. Yhteenveto Terveellisten proteiinilähteiden, kuten papujen, pähkinöiden, kalan tai siipikarjan, syöminen punaisen ja prosessoidun lihan sijaan voi vähentää riskiäsi sairastua erilaisiin sairauksiin, ja tämä voi pidentää elinikää. Kyse on vähemmän siitä, millaista proteiinia (kasvi- tai eläinproteiinia) syömme, vaan enemmän siitä, mitä syömme myös proteiinin kanssa (tyydyttyneet/tyydyttymättömät rasvahapot, vitamiinit...) <![CDATA[Ruokaöljyopas: mikä öljy sopii mihin?]]> 2022-03-14T00:00:00+01:00 2022-03-14T00:00:00+01:00 https://www.vitalabo.fi/info/magazin/ruokaoeljyopas-mikae-oeljy-sopii-mihin VitalAbo suomi@vitalabo.com https://www.vitalabo.fi/ Lämmin vai kylmä ruoka - mitä öljyä voit käyttää mihin? Ruokaöljyillä on hyvin erilaisia ominaisuuksia ja makuja riippuen tyypistä, laadusta ja valmistusprosessista. Tämä tarkoittaa toisaalta, että kaikki öljyt eivät sovi jokaiseen ruokaan, ja toisaalta pitää olla tarkkana, mitä öljyä käytät lämpimien ruokien valmistukseen eli leivontaan, paistamiseen jne. Kylmäpuristetut ja puhdistetut öljyt - mitä eroa niillä on Kylmäpuristus tarkoittaa, että ytimet, hedelmät tai siemenet puristetaan puhtaasti mekaanisesti. Näitä öljyjä kutsutaan myös neitsytöljyiksi, eli luonnollisiksi. Tällä valmistusmenetelmällä tuoksu ja maku sekä monet vitamiinit ja muut ainesosat säilyvät. Kylmäpuristetut öljyt ovat intensiivisen tuoksuisia ja sopivat täydellisesti salaatteihin. Neitsytöljyjen laatuvaatimukset ovat erittäin korkeat, koska vain parhaat kasvit tuottavat parhaan maun. Huono puoli on, että nämä öljyt eivät ole kovinkaan lämmönkestäviä. Erittäin korkeissa lämpötiloissa maku ja ainesosat menetetään. Joitakin öljyjä ei kannata lämmittää ollenkaan, esim. pellavansiemenöljyä. Tämä voi aiheuttaa myrkyllisiä aineita. Raffinoidut öljyt ovat erittäin lämmönkestäviä, koska siemeniä ja hedelmiä ei vain puristeta, vaan myös kuumennetaan korkeissa lämpötiloissa. Sen jälkeen öljy on puhdistettava, eli jalostettava. Tämän seurauksena raffinoidut öljyt ovat käytännössä mauttomia ja hajuttomia ja sopivat täydellisesti kaikkien lämpimien ruokien valmistukseen, joissa ei haluta öljyn vaikuttavan makuun, esim. paistaessa. Raffinoidut öljyt ovat lämmönkestäviä noin 230 asteeseen asti. Raffinoiduissa öljyissä raaka-aineiden laatuvaatimukset ovat alhaisemmat, koska öljyllä ei ole valmistuksen jälkeen joka tapauksessa juuri mitään omaa makua. Rasvahapot ja savupiste määräävät käytön Se, mikä öljy sopii nyt kylmien ruokien valmistukseen ja mikä myös leivontaan, friteeraukseen ja paistamiseen, määräytyy sen sisältämien rasvahappojen ja savupisteen mukaan. Mitä suurempi tyydyttymättömien rasvahappojen pitoisuus on, sitä vähemmän lämpöä öljy kestää. Mitä matalampi savupiste on, sitä todennäköisemmin öljy savuaa paistamisen ja friteerauksen aikana. Kylmäpuristetuilla ruokaöljyillä on alhaisempi savupiste kuin samasta kasvilajista peräisin olevilla jalostetuilla öljyillä. Esimerkiksi rapsiöljyn savupiste on kylmäpuristettuna 160-180 °C ja raffinoituna yli 210 °C. Ovatko kylmäpuristetut ruokaöljyt terveellisempiä kuin raffinoidut öljyt? Vaikka kylmäpuristetut öljyt sisältävät monia vitamiineja ja muita ainesosia, rasvahappojen koostumus, joka muodostaa pääasiassa öljyjen terveysarvon, on käytännössä sama yhden kasvilajikkeen raffinoiduissa ja kylmäpuristetuissa öljyissä. Kuinka kauan ruokaöljyt säilyvät? Kun öljy on avattu, se tulee säilyttää viileässä, pimeässä ja ilmatiiviissä paikassa, koska valo, lämpö ja happi nopeuttavat öljyn pilaantumista. On parasta luottaa omiin aisteihinsa. Jos öljy haisee tai maistuu eltaantuneelta, se on hävitettävä. Vaikka eltaantunut öljy ei olekaan suoraan haitallista terveydelle, se pilaa ruoan maun täysin. Yleensä avatut raffinoidut öljyt säilyvät noin 6-8 kuukautta, kun taas kylmäpuristetut öljyt säilyvät noin kaksi kuukautta. Miten vanha ruokaöljy hävitetään oikein? Älä koskaan kaada vanhaa tai jäljellä olevaa ruokaöljyä viemäriin. Koska rasva ei ole vesiliukoista, muodostuu rasvakertymiä, jotka tukkivat viemäriputket ja aiheuttavat miljoonien vahingot. Öljy on parempi hävittää sekajätteen mukana (jos öljy on nestemäistä, esim. alkuperäisessä pakkauksessa tai vanhassa kierrekorkillisessa hillopurkissa). Suuremmat jäteöljymäärät voidaan toimittaa kierrätyskeskuksiin. Kerrataanpa siis lyhyesti: Yleensä kylmäpuristettuja öljyjä tulee käyttää kylmässä ruoanlaitossa ja raffinoituja öljyjä kuumassa ruoanlaitossa. Mutta on myös joitain kylmäpuristettuja öljyjä, jotka sopivat joissain tapauksissa paistamiseen ja friteeraukseen. Säilytä ruokaöljyt pimeässä, ilmatiiviissä ja viileässä paikassa. Jos hävität ruokaöljyn, tee se sekajätteen mukana astiassa - älä koskaan kaada sitä viemäriin! <![CDATA[Uni pitää aivot kunnossa]]> 2022-03-03T00:00:00+01:00 2022-03-03T00:00:00+01:00 https://www.vitalabo.fi/info/magazin/uni-pitaeae-aivot-kunnossa VitalAbo suomi@vitalabo.com https://www.vitalabo.fi/ Nykypäivän suoritusyhteiskunnassa uni nähdään usein haittana, koska silloin olet vain tuottamaton. Neuvoja ajan tehokkaampaan käyttöön löytyy kaikkialta, myös nukkumiseen. On ihmisiä, jotka vannovat monivaiheisen unen nimiin ja ottavat sitten vain kahdenkymmenen minuutin tehotorkut kolmen tunnin välein sen sijaan, että he nukkuisivat kunnolla. Näin säästetty aika käytetään työhön tai itsensä optimointiin. Mutta nyt on yhä enemmän todisteita siitä, että uni ei ole vika, se on ominaisuus, joten meidän pitäisi käsitellä sitä sellaisena. Ranskalais-brittiläisen epidemiologiryhmän uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin tietoja 7 959 brittiläiseltä virkamieheltä, jotka osallistuivat Whitehall II -tutkimukseen vuosina 1985–2016. Siinä viranomaisilta kysyttiin heidän nukkumistottumuksistaan kuusi kertaa tutkimusjakson aikana. Koehenkilöistä, jotka olivat tutkimuksen alussa 50-vuotiaita, 521:lle kehittyi dementia tutkimuksen loppuun mennessä, ja keski-ikä oli 77 vuotta. Pitkällä aikavälillä dementiaan johtavat aivomuutokset (esim. proteiinikertymät Alzheimerin taudissa) alkavat noin 15–20 vuotta ennen tyypillisten dementiaoireiden, kuten muistiongelmien, ilmaantumista. Koska tutkimuksen kesto oli 25 vuotta, kävi ilmi, että unettomuus viidestä kymmeneen vuotta ennen dementiadiagnoosia lisäsi dementiaa. Niillä 50-vuotiailla, jotka ilmoittivat nukkuvansa kuusi tuntia tai vähemmän yössä, oli 30 prosenttia suurempi riski sairastua dementiaan verrattuna niihin, jotka nukkuivat vähintään seitsemän tuntia. Tämä luku saatiin, kun sosiodemografiset tekijät, kuten alkoholin kulutus, tupakointi, liikalihavuus, ruokailutottumukset, fyysinen aktiivisuus..., poistettiin. Tämä 30 prosenttia ei aluksi kuulosta järkyttävän korkealta. Kuitenkin, kun huomioidaan kaikki nämä epäterveelliset elämäntavat ja tekijät, riskitekijöiden yhdistelmä voi olla paljon enemmän kuin tarpeeksi, jotta dementia on tietyissä tapauksissa käytännössä varma. Lisäksi amerikkalainen tutkimus päätyi samanlaisiin johtopäätöksiin. Viisi tuntia tai vähemmän yössä nukkumiseen liittyi kaksi kertaa suurempi dementiariski. Miksi uni on niin tärkeää? Herää kysymys, miksi lyhyt unen kesto lisää dementian kehittymisen todennäköisyyttä. Vastausta tähän ei vielä täysin ymmärretä, mutta todennäköisin syy tällä hetkellä on se, että kuonamateriaalien poistamisella on roolinsa. Koska aivot tarvitsevat 20 prosenttia kehon energiasta, siellä on tietysti päivän aikana paljon jätetuotteita, mm. Esim. proteiinijätteet, kuolleet solut... Nämä aineet ovat myrkyllisiä hermosoluille ja ne on poistettava säännöllisesti. Monille tuttu esimerkki on, kun nukut tuskin ollenkaan tai vain hyvin vähän yössä. Silloin on suuri todennäköisyys, että seuraavana päivänä sinulla on päänsärky. Syynä tähän on se, että myrkkyjä ei voida poistaa tarpeeksi. Joten sillä, mikä vaikuttaa jo yhden päivän jälkeen, voi olla paljon suurempia negatiivisia vaikutuksia pitkällä aikavälillä, mukaan lukien ajattelun ja muistin suorituskyvyn heikkeneminen. Vain jos nukumme tarpeeksi, kuonat hävitetään tehokkaasti. Lisäksi nämä jätteenpoistoprosessit aivoissa unen aikana toimivat huonommin ikääntymisen myötä. Unenpuute voi siis saada tässä liikkeelle noidankehän, sillä jo muutenkin huonosti toimivalla järjestelmällä on silloin vielä vähemmän aikaa tehdä töitä. Hyvä uni - mutta miten? Elämme aikaa, jolloin hyvä uni on yhä harvinaisempaa. Yksi syy on ruutuaika, joka lisääntyy jatkuvasti. Pohjimmiltaan hyvä unihygienia on tärkeää. Mitä voit tehdä: lopeta näytön katsominen vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa älä juo alkoholia illalla vältä alkoholin käyttöä vähintään neljä, mutta mieluiten kahdeksan tuntia ennen nukkumaanmenoa mene nukkumaan aina samaan aikaan pimennä makuuhuone hyvin rentoudu Jos kärsit kaikista näistä toimenpiteistä huolimatta jatkuvasta unihäiriöstä, on tärkeää kääntyä ammattilaisen tai lääkärin puoleen, jotta ongelmaan saadaan selvyys ja syyt löytyvät. Tätä silmällä pitäen: toivotamme sinulle miellyttäviä, hyviä, syviä ja ennen kaikkea pitkiä unia. <![CDATA[6 rentoutustekniikkaa stressin vähentämiseksi]]> 2022-02-04T00:00:00+01:00 2022-02-04T00:00:00+01:00 https://www.vitalabo.fi/info/magazin/6-rentoutustekniikkaa-stressin-vaehentaemiseksi VitalAbo suomi@vitalabo.com https://www.vitalabo.fi/ Me kaikki kohtaamme stressaavia tilanteita elämämme aikana. Niihin mahtuu niin pieniä murheita, kuten vaikkapa hermostuminen liikenneruuhkissa, kuin myös vakavammat huolenaiheet, kuten rakkaan ihmisen vakava sairastuminen. Olipa stressin syy mikä tahansa, se lisää kehossamme hormonituotantoa. Sydän hakkaa, hengitys kiihtyy ja lihakset jännittyvät. Stressireaktio on normaali, koska aivomme reagoivat uhkaavaan tilanteeseen. Tarvitsimme tätä kykyä selviytyäksemme luonnossa. Nykymaailmassa uhat liittyvät enää harvoin todelliseen hengenvaaraan, vaan arjen haastavat tilanteet laukaisevat saman reaktion kehossa. Kun maailma tuntuu pyörivän päivä päivältä nopeammin, tietovirta kasvaa ja koronapandemia tuo meille jatkuvasti uusia haasteita, altistumme yhä useammin stressille. Tuloksena voi olla krooninen stressireaktio, jolla on monia haittavaikutuksia psyykkeelle ja keholle, jos tilanteeseen ei puututa. Emme millään voi välttää kaikkia stressin lähteitä elämässämme, eikä tämä ole edes tarpeellista. Mutta voimme kehittää terveellisempiä tapoja kohdata ne. Säännöllisesti käytettynä rentoutustekniikat voivat vähentää stressin oireita ja auttaa parantamaan elämänlaatua. Mitä rentoutuminen on? Stressireaktion vastakohta on rentoutuminen. Se on syvä ja rauhallinen tila, joka voidaan saavuttaa monin eri tavoin. Säännöllisen harjoittelun avulla on mahdollista luoda rauhan lähde, josta voi ammentaa aina tarvittaessa. Rentoutustekniikoiden edut Rentoutumisharjoituksilla voi olla monia etuja, tässä muutama esimerkki: sykkeen hidastuminen verenpaineen alentuminen hengitystiheyden hidastuminen ruoansulatuksen parantaminen normaalin verensokeritason ylläpitäminen stressihormonien toiminnan vähentäminen verenkierron lisääntyminen tärkeissä lihaksissa lihasjännitysten ja kroonisten kipujen väheneminen keskittymiskyvyn ja mielialan paraneminen unen laadun paraneminen väsymyksen väheneminen vihan tunteen ja turhautumisen vähentyminen itseluottamuksen vahvistaminen ongelmien ratkaisemiseksi Yleisiä rentoutustekniikoita Rentoutustekniikoista on monenlaista hyötyä niin akuutissa stressitilanteessa, kuin myös ennaltaehkäisevästi ja niitä kannattaa harjoitella säännöllisesti. Onneksi oppiminen on helppoa. Esittelemme alla kuusi eri rentoutumistekniikkaa, jotka voivat auttaa sinua vähentämään stressiä. Yleisesti ottaen rentoutumisharjoituksissa on kyse huomion kiinnittämisestä johonkin rauhoittavaan ja tietoisuuden lisäämiseen omasta kehosta. Se, minkä tekniikan valitset, ei ole olennaista. Tärkeämpää on, että yrität käyttää oppimaasi tekniikkaa säännöllisesti, saadaksesi siitä suurimman mahdollisimman hyödyn. 1. Keskity hengitykseen Tämä yksinkertainen, mutta tehokas tekniikka koostuu pitkistä, hitaista, ja syvistä hengityksistä (tunnetaan myös nimellä vatsahengitys). Kun hengität, käännä ajatuksesi pikkuhljaa pois häiritsevistä asioista ja tuntemuksista. Ihmisille, joilla on hengitystä vaikeuttavia sairauksia, kuten hengityselinten sairauksia tai sydämen vajaatoimintaa, tämä tekniikka ei ehkä ole sopiva. 2. Progressiivinen lihasten rentouttaminen Tällä rentoutustekniikalla keskitytään kunkin lihasryhmän jännittämiseen ja rentouttamiseen vuorollaan. Tämä voi auttaa sinua huomaamaan eron jännittyneen ja rentoutuneen lihaksen välillä ja opit kuuntelemaan kehoasi. Progressiivisessa lihasten rentouttamisessa aloitat jännittämällä ensin varpaiden lihakset, jonka jälkeen annat niiden rentoutua. Jatka vähitellen varpaista ylöspäin, aina niskaan ja päähän asti. Voit myös aloittaa harjoituksen päästä ja kaulasta ja jatkaa alas varpaisiin. Jännitä lihaksia noin viiden sekunnin ajan, rentoudu sitten 30 sekuntia ja toista. 3. Autogeeninen harjoittelu Autogeeninen harjoitus on berliiniläisen psykiatrin Johannes Heinrich Schultzin 1900-luvulla kehittämä autosuggestioon perustuva syvärentoutusmenetelmä. Tämä rentoutustekniikka käyttää sekä visuaalisia kuvia että kehon tietoisuutta stressin vähentämiseksi. Toistat mielessäsi sanoja tai mielikuvia, jotka auttavat sinua rentoutumaan ja lievittämään lihasjännitystä. Voit esimerkiksi kuvitella rauhallisen ympäristön, ja keskittyä sitten kontrolloituun, rentouttavaan hengitykseen, hidastaa hengitystäsi tai kuunnella kehon erilaisia fyysisiä tuntemuksia. Voit myös rentouttaa tietoisesti kädet ja jalat yksi toisensa jälkeen. 4. Mindfulness-meditaatio Tämä harjoitus tehdään istualtaan. Ota hyvä asento, keskity hengitykseesi ja kiinnitä huomiosi ainoastaan nykyhetkeen. Älä anna ajatustesi harhailla menneisyyteen tai tulevaisuuden tapahtumiin. Tämä meditaatiomuoto on tullut yhä suositummaksi viime vuosina. Tutkimukset antavat viitteitä sille, että tekniikasta voi olla apua ihmisille, jotka kärsivät ahdistuksesta, masennuksesta tai kivuista. 5. Jooga, Tai Chi ja Qigong Nämä kolme muinaista taidetta yhdistävät rytmisen hengityksen ja sulavat liikesarjat. Näiden harjoitusten liikkeet vaativat keskittymistä, joka voi auttaa hallitsemaan harhailevia ajatuksia. Harjoitukset voivat myös parantaa notkeutta ja tasapainoa. Jos et kuitenkaan ole urheilullinen, sinulla on terveysongelmia tai sinulla on kivulias sairaus, nämä rentoutustekniikat saattavat olla liian haastavia. Keskustele lääkärisi kanssa niiden sopivuudesta juuri sinulle. 6. Visualisointi Tämän rentoutustekniikan avulla voit luoda mielikuvia, joiden avulla lähdet mielikuvitusmatkalle rauhalliseen, rauhoittavaan paikkaan tai tilanteeseen. Rentoutuaksesi visualisoinnin avulla, yritä aktivoida mahdollisimman monta aistia, mukaan lukien haju-, näkö-, kuulo- ja kosketusaistit. Jos esimerkiksi kuvittelet rentoutuvasi meren rannalla, ajattele, miltä suolainen vesi tuoksuu ja maistuu, miltä rantaan lyövien aaltojen ääni kuulostaa ja miten aurinko lämmittää koko kehoasi. Sulje silmäsi, istu rauhalliseen paikkaan ja varmista, etteivät vaatteesi kiristä ja keskity hengitykseen. Yritä keskittyä nykyhetkeen ja ajattele positiivisia asioita. Rentoutumismenetelmät vaativat harjoittelua Kun opettelet rentoutustekniikoita, tulet tietoisemmaksi lihasjännityksistä ja muista stressin tuntemuksista. Kun tiedät, miltä stressireaktio kehossa tuntuu, voit tietoisesti pyrkiä käyttämään rentoutustekniikkaa aina, kun tunnistat stressin oireita. Tällä tavoin voit estää stressin karkaamisen käsistä. Muista, että rentoutustekniikat ovat taitolajeja. Kuten kaikki taidot, myös kykysi rentoutua paranee harjoituksen myötä. Sen sijaan, että valitset vain yhden tekniikan, asiantuntijat suosittelevat kokeilemaan useita menetelmiä nähdäksesi, mikä sopii juuri sinulle parhaiten. Yritä harjoitella vähintään 20 minuuttia päivässä, mutta jopa muutaman minuutin harjoitus voi auttaa. Mitä pidempään ja useammin käytät näitä rentoutustekniikoita, sitä suuremman hyödyn niistä saat. <![CDATA[Jouluiset proteiinipirtelöt]]> 2021-12-07T00:00:00+01:00 2021-12-07T00:00:00+01:00 https://www.vitalabo.fi/info/magazin/jouluiset-proteiinipirteloet VitalAbo suomi@vitalabo.com https://www.vitalabo.fi/ Joulussa on tiettyä taikaa ja joulun aikaan kuuluvat erottamattomasti tutut jouluruoat ja -juomat. Nyt onkin hyvä hetki muokata vanhoja pirtelöreseptejä ja lisätä niihin ripaus joulun tunnelmaa. Näitä proteiinipirtelöitä nauttimalla pääset joulutunnelmaan heti treenien jälkeen. ;-) Munalikööri-proteiinipirtelö Ainekset: 240 ml munalikööriä 120-180 ml makeuttamatonta mantelimaitoa (tai rasvatonta maitoa) 1 lusikallinen proteiinijauhetta 1 tl kanelia ripaus muskottipähkinää Vaniljaa vaniljatangosta Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita hyvin. Kurpitsa-proteiinipirtelö Englanninkielisissä maissa kurpitsalla maustetut ruoat ja juomat ovat erittäin suosittuja joulun aikaan. Tästä syntyi idea kurpitsa-proteiinipirtelöön. Ainekset: 350 ml mantelimaitoa (tai rasvatonta maitoa) ⅓ kupillinen kurpitsasosetta 1 lusikallinen proteiinijauhetta 1 tl kanelia Vaniljaa vaniljatangosta Kourallinen jääkuutioita halutessasi Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita hyvin. Piparkakun makuinen proteiinipirtelö Ainekset: 350 ml makeuttamatonta mantelimaitoa (tai rasvatonta maitoa) 1 lusikallinen proteiinijauhetta 1 tl vaahterasiirappia 1 tl kanelia 1 tl jauhettua inkivääriä 1 tl jauhettua neilikkaa ripaus jauhettua muskottipähkinää Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita hyvin. Piristä talvisia treenipäiviäsi näillä herkullisilla jouluisilla pirtelöillä. <![CDATA[Ehkäise sairauksia tulehduksia ehkäisevillä mausteilla]]> 2021-11-02T00:00:00+01:00 2021-11-02T00:00:00+01:00 https://www.vitalabo.fi/info/magazin/ehkaeise-sairauksia-tulehduksia-ehkaeisevillae-mausteilla VitalAbo suomi@vitalabo.com https://www.vitalabo.fi/ Maailmassa on monia mausteita, ja jokainen maistuu herkulliselta omalla tavallaan. Monet eivät kuitenkaan tiedä, että mausteiden hyödyt eivät rajoitu makuun. Monet mausteet kehittävät elimistössä vahvan tulehdusta ehkäisevän vaikutuksen, jolla voi olla positiivinen pitkäaikainen vaikutus omaan terveyteen. Tosiasia on, että tavallinen länsimainen ruokavalio sisältää monia elintarvikkeita, jotka voivat laukaista mikrotulehduksen elimistössä pitkällä aikavälillä. Tämän seurauksena tämä jatkuva tulehdus edistää erilaisten sairauksien kehittymistä, mukaan lukien sydän- ja verisuonisairauksia. Myös Alzheimerin tautia ja syöpää on yhdistetty tulehdukseen. Käytä siis enemmän oikeita mausteita, ja tee itsellesi palvelus maun sekä myös terveyden kannalta. Tässä on muutamia mausteita, jotka ovat erityisen tehokkaita tulehduksen ehkäisyyn: Kurkuma Mauste, joka tulee aina esiin tulehdusta ehkäisevien ruokien yhteydessä, on kurkuma. Ja täysin oikeutetusti, sillä sillä on erittäin tehokkaita tulehduksia ehkäiseviä ominaisuuksia. Jos et pidä kurkuman hieman kitkerästä mausta, joka vaatii totuttelua, voit silti käyttää curryjauhetta. Kurkuma on tärkein ainesosa useimmissa currysekoituksissa, ja koska niitä on niin monia, löytyy varmasti jotain makuusi sopiva. Mustapippuri Tämä klassinen mauste ei ole vain vakio jokaisessa keittiössä, vaan myös hyvä tulehduksia vastaan. Piperiini on tästä vastuussa. Se on aine, joka antaa pippurille sen tulisuuden. Piperiini estää keskeistä tulehduksen säätelijää ja vaikuttaa ruoansulatuskanavassa, ja sillä voi olla myös positiivinen vaikutus esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymään. Tärkeää: Syö aina kurkumaa yhdessä mustapippurin kanssa. Piperiini lisää kurkuman imeytymisnopeutta suolistossa, mikä lisää huomattavasti kurkuman hyödyllisiä vaikutuksia. Cayennenpippuri Cayennepippuri ei ole muuta kuin kuivattua ja jauhettua chiliä. Yhdiste, joka antaa chilille sen voimakkuuden, on kapsaisiini, joka on myös yhdiste, jolla näyttää olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Ilmeisesti kapsaisiini toimii tulehduksia vastaan muuttamalla suolistobakteeriemme koostumusta. Kaneli Kaneli ei ole vain hyvä idea jouluna, sillä se estää erilaisten tulehdusta ehkäisevien molekyylien toiminnan. On tärkeää, että ostat aina Ceylonin kanelia. Vaikka tämä on hieman kalliimpaa kuin yleisempi cassia-kaneli, sillä tämä sisältää suuria määriä kumariinia. Tämä on maksalle myrkyllinen aine. Ceylonin kaneli sen sijaan sisältää vain mitättömiä määriä kumariinia, minkä vuoksi sitä pidetään vaarattomana. Muskottipähkinä Muskottipähkinä sisältää yhdisteitä, jotka estävät kehon typpioksidin synteesiä, ja tämän uskotaan torjuvan tulehdusta. Miten ja miksi tämä toimii, ei ole vielä tieteellisesti selvitetty. Muskottipähkinää on tärkeää käyttää säästeliäästi maustettaessa, sillä se sisältää myös aineita, jotka voivat aiheuttaa hallusinaatioita ja olla myrkyllisiä suurina määrinä nautittuna. Tätä silmällä pitäen toivotamme sinulle herkullisia aterioita näillä mausteilla ja hyvää tunnetta siitä, että olet tehnyt jotain oman hyvinvoinnin eteen samalla kun nautit. <![CDATA[BE THE CHANGE: Huippulaadukkaat ravintolisät Sveitsistä]]> 2021-09-08T00:00:00+02:00 2021-09-08T00:00:00+02:00 https://www.vitalabo.fi/info/magazin/be-the-change-huippulaadukkaat-ravintolisaet-sveitsistae VitalAbo suomi@vitalabo.com https://www.vitalabo.fi/ BE THE CHANGE on sveitsiläinen yritys, jonka tavoitteena on tarjota kaikille luonnollisia elintarvikkeita ja ravintolisiä. Syy tähän on hyvin yksinkertainen: kaikki, mitä syömme, vaikuttaa suoraan kehoomme, hyvinvointiimme ja sitä kautta elämänlaatuun. Syöminen ja juominen on siis paljon muutakin kuin ravinteiden ja energian tankkausta. BE THE CHANGEn tuotteet onkin kehitetty kehon biokemiallisia prosesseja silmällä pitäen, minkä vuoksi ne ovat hyvin siedettyjä ja niillä on korkea biosaatavuus. Tällä tavoin ne tukevat terveellisiä elämäntapoja ja luovat perustan huippusuorituksille niin arjessa kuin urheilussakin. Kestävän kehityksen mukainen tuotanto BE THE CHANGE -toimii myös kestävän kehityksen mukaisesti. Yhtiölle luonnonvarojen harkittu käyttö ja ympäristön kunnioitus ovat tärkeässä asemassa. Tuotteet ovat luonnonmukaisesti valmistettuja. Kestävän kehityksen mukainen toiminta kattaa tuotteen koko valmistus- ja toimitusprosessin. Painopiste on raaka-aineissa, reilussa tuotannossa sekä ympäristöystävällisissä pakkauksissa. BE THE CHANGE kiinnittää myös huomiota sosiaaliseen ja ekologiseen vastuuseen valmistusprosessin aikana. Tuotteet BE THE CHANGE tarjoaa erilaisia ravintolisiä ternimaidosta, vitamiineista ja proteiineista aina huippu-urheilijoille suunnattuihin tuotteisiin. Tuotteet eivät kuitenkaan ole nimenomaisesti suunnattu urheilijoille, vaan ihan kaikille. Nykyinen arkipäivämme on muuttunut hyvin kiireiseksi ja kaikkien vitamiinien, kivennäisaineiden ja vastaavien saanti on yhä vaikeampaa. BE THE CHANGE -tuotteet tarjoavat hyvän keinon täydentää omaa ruokavaliotasi. Yhtiölle on tärkeää, että jokainen ainesosa on huolella valittu ja ettei tuotteissa käytetä keinotekoisia säilöntäaineita. Korkealaatuiset raaka -aineet tulevat Sveitsistä ja ne ovat mahdollisuuksien mukaan luomulaatuisia. Jopa pakkaus on kompostoitavaa materiaalia! Siirry tästä BE THE CHANGE -tuotevalikoimaamme. <![CDATA[5 tapaa palauttaa suoliston tasapaino antibioottikuurin jälkeen]]> 2021-08-27T00:00:00+02:00 2021-08-27T00:00:00+02:00 https://www.vitalabo.fi/info/magazin/5-tapaa-palauttaa-suoliston-tasapaino-antibioottikuurin-jaelkeen VitalAbo suomi@vitalabo.com https://www.vitalabo.fi/ Antibioottikuurit ovat toisinaan välttämättömiä, kun hoidetaan bakteeri-infektioita. Antibiootit eivät kuitenkaan tuhoa ainoastaan "huonoja" bakteereja, jotka ovat sairauden takana, vaan tuhoavat myös monia hyviä ja tarpeellisia suolistobakteereja, jotka tavallisesti vahvistavat immuunijärjestelmäämme ja tukevat mm. ruoansulatusta. Vaikutus voi olla suurempi varsinkin silloin, jos suolistofloora on jo valmiiksi heikentynyt yksipuolisen tai epäterveellisen ruokavalion vuoksi. Toisinaan antibioottikuuri voi aiheuttaa ei-toivottuja terveysvaikutuksia. Kuurin jälkeen voi esiintyä ruoansulatusongelmia, huonosti nukuttuja öitä tai iho-ongelmia. Myös vastustuskyky voi heikentyä. Jotta tällaiset terveysvaikutukset jäisivät mahdollisimman lyhytkestoisiksi, sinun kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin suolistoflooran tasapainon palauttamiseksi: 1. Syö keittoa Keitto (joka on keitetty luineen päivineen) sisältää erilaisia ravintoaineita, kuten välttämättömiä aminohappoja ja mineraaleja. Erityisesti glutamiini on hyödyllinen proteiini, sen on osoitettu tukevan ruoansulatuskanavan toimintaa. 2. Syö fermentoituja ruokia Fermentoidut elintarvikkeet sisältävät monia bakteereja, jotka tukevat suoliston terveyttä. Kun syöt enemmän fermentoituja ruokia antibioottihoidon jälkeen, palautat "hyvät" bakteerit suolistoosi. Fermentoituja ruokia ovat mm. jogurtti, kombucha, kefiiri, hapankaali, marinoidut vihannekset, miso, tempe, natto tai kimchi. Kaikki nämä elintarvikkeet sisältävät aktiivisia bakteerikantoja, jotka auttavat tasapainottamaan suolistoflooraa. 3. Rentoudu Oma mieliala ja stressitaso vaikuttavat terveyteesi enemmän kuin arvaatkaan. On tutkittu, että stressi edistää "huonojen" bakteerikantojen kasvua, mikä puolestaan vähentää suoliston mikrobiomin monimuotoisuutta. Lisää siis säännöllisiä rentoutumishetkiä ja -harjoituksia päiviisii. 4. Syö enemmän kuitua Ruoansulatuksen probioottiset bakteerit tarvitsevat oikeanlaista ravintoa lisääntyäkseen. Suosi kuitupitoisia elintarvikkeita, kuten omenia, artisokkaa, banaania, valkosipulia, purjoa, parsaa, täysjyvätuotteita tai sipulia. 5. Kokeile ravintolisiä Antibioottihoidon jälkeen voi kestää jonkin aikaa, kunnes suolistofloora palautuu tasapainoon. Probioottinen ravintolisä, jota voit käyttää edellä mainittujen keinojen lisäksi, voi nopeuttaa tätä prosessia. Suolisto kuntoon Edellä mainittujen neuvojen avulla suoliston tasapainon pitäisi palautua ilman sen suurempia ongelmia. <![CDATA[Hivenaineet naisille]]> 2021-04-26T00:00:00+02:00 2021-04-26T00:00:00+02:00 https://www.vitalabo.fi/info/magazin/mikroravintoaineet-naisille VitalAbo suomi@vitalabo.com https://www.vitalabo.fi/ Elämä on täynnä seikkailuja ja haasteita - ensimmäiset kuukautisesi, kasvava vauvamasu tai muuttuvat haasteet työelämässä. Jokaisella naisella on omat keinonsa hallita muuttuvia elämäntilanteita. Yhteistä on kuitenkin halu pysyä terveenä. Hivenaineiden tasapuolinen ja riittävä saanti osana terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota tarjoaa perustan hyvälle terveydelle. Rauta, B-vitamiinit ja sinkki ovat hyödyllisiä arkipäivän kumppaneita naisille. Rautaa energia-aineenvaihduntaan Erityisesti kiireisinä päivinä, kun juokset tapaamisesta toiseen, raudan merkitys korostuu. Rauta edistää energia-aineenvaihduntaa ja se auttaa vähentämään väsymystä. Erityisesti nuorten naisten olisi hyvä kiinnittää huomiota rautatasapainoonsa, sillä he voivat menettää kuukautisvuodosta johtuen jopa 40 mg rautaa kuukaudessa. Myös raskauden ja imetyksen aikana raudan merkitys korostuu. Rauta edistää normaalia punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista ja osallistuu solujen jakautumisprosessiin. Tästä johtuen erityisesti raskaana olevien naisten on hyvä varmistaa riittävä raudansaanti. B-vitamiineja hyville hermoille Työn ja yksityiselämän yhdistäminen vaatii tämän tästä kovia hermoja. B1-, B2-, B6- ja B12-vitamiineista voit saada tukea haastavissa elämäntilanteissa. B-vitamiinit edistävät normaaleja psykologisia toimintoja ja tämän lisäksi ne tukevat myös energia-aineenvaihduntaa. Jos perheenlisäystä on suunnitteilla, foolihappo (folaatti) on oiva ravintoainekumppani: tämä B-vitamiini osallistuu mm. solujen jakautumisprosessiin ja edistää raskauden aikaista kudosten kasvua. Sitä olisi hyvä käyttää jo ennen raskauden alkua. Ehkäisypillerit kuluttavat B-vitamiinivarastoja: Jos naiset käyttävät yhdistelmäehkäisyvalmisteita, riittävä B-vitamiinin saanti kannattaa varmistaa. Hormonivalmisteiden sisältämä estrogeeni saattaa sekoittaa ravinnetasapainon. Sinkkiä säteilevään ulkonäköön Kiireinen elämäntyyyli saattaa saada kehon epätasapainoon ja tämä voi näkyä myös ulospäin. Iho, hiukset tai kynnet paljastavat nopeasti lisääntyneen stressin määrän. Sinkkiä pidetään arvokkaana ravintolisänä mitä tulee ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointiin. Lisäksi tämä monipuolinen hivenaine edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, sekä happo-emäs-aineenvaihduntaa. Hivenaineita vaihdevuosiin Vaihdevuodet voivat pistää monien naisten elämän ylösalaisin. Noin 45-vuotiaana naisen keho muuttuu ja samalla tiettyjen hivenaineiden yksilöllinen tarve saattaa muuttua. B1-, B2- ja B6-vitamiinit sekä magnesium luovat yhdessä vahvan perustan terveelle psyykkeelle ja auttavat sinua pysymään tyynenä vaihdevuosien myllerryksessä. B6-vitamiini on hyvä paitsi hermoston toiminnalle, se edistää myös hormonitoiminnan säätelyä. Isoflavonoideja, humalaa ja lignaania käytetään usein tuotteissa, jotka on räätälöity erityisesti vaihdevuosi-ikäisten naisten tarpeisiin. Pure Encapsulations® -tuotevinkit naisten terveyden vahvistamiseksi Pure Encapsulations® on tuottanut korkealaatuisia ravintolisiä noin 30 vuoden ajan ja on ihanteellinen kumppani naisille, jotka eivät halua tinkiä terveydestään: Rauta yhdistelmävalmiste tarjoaa ylimääräisen annoksen energiaa Iho-hiukset-kynnet yhdistää ravintoaineet sisältä kumpuavaan kauneuteen B-Complex tarjoaa energisyyttä ja hyviä hermoja Karpalo D-mannoosi on ihanteellinen naisille Raskausajan ravintolisä yhdistää tärkeät hivenaineet äidille ja lapselle