5 tapaa palauttaa suoliston tasapaino antibioottikuurin jälkeen

5 tapaa palauttaa suoliston tasapaino antibioottikuurin jälkeen

Antibioottikuurit ovat toisinaan välttämättömiä, kun hoidetaan bakteeri-infektioita. Antibiootit eivät kuitenkaan tuhoa ainoastaan "huonoja" bakteereja, jotka ovat sairauden takana, vaan tuhoavat myös monia hyviä ja tarpeellisia suolistobakteereja, jotka tavallisesti vahvistavat immuunijärjestelmäämme ja tukevat mm. ruoansulatusta. Vaikutus voi olla suurempi varsinkin silloin, jos suolistofloora on jo valmiiksi heikentynyt yksipuolisen tai epäterveellisen ruokavalion vuoksi.

Toisinaan antibioottikuuri voi aiheuttaa ei-toivottuja terveysvaikutuksia. Kuurin jälkeen voi esiintyä ruoansulatusongelmia, huonosti nukuttuja öitä tai iho-ongelmia. Myös vastustuskyky voi heikentyä. Jotta tällaiset terveysvaikutukset jäisivät mahdollisimman lyhytkestoisiksi, sinun kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin suolistoflooran tasapainon palauttamiseksi:

1. Syö keittoa

Keitto (joka on keitetty luineen päivineen) sisältää erilaisia ravintoaineita, kuten välttämättömiä aminohappoja ja mineraaleja. Erityisesti glutamiini on hyödyllinen proteiini, sen on osoitettu tukevan ruoansulatuskanavan toimintaa.

2. Syö fermentoituja ruokia

Fermentoidut elintarvikkeet sisältävät monia bakteereja, jotka tukevat suoliston terveyttä. Kun syöt enemmän fermentoituja ruokia antibioottihoidon jälkeen, palautat "hyvät" bakteerit suolistoosi. Fermentoituja ruokia ovat mm. jogurtti, kombucha, kefiiri, hapankaali, marinoidut vihannekset, miso, tempe, natto tai kimchi. Kaikki nämä elintarvikkeet sisältävät aktiivisia bakteerikantoja, jotka auttavat tasapainottamaan suolistoflooraa.

3. Rentoudu

Oma mieliala ja stressitaso vaikuttavat terveyteesi enemmän kuin arvaatkaan. On tutkittu, että stressi edistää "huonojen" bakteerikantojen kasvua, mikä puolestaan vähentää suoliston mikrobiomin monimuotoisuutta. Lisää siis säännöllisiä rentoutumishetkiä ja -harjoituksia päiviisii.

4. Syö enemmän kuitua

Ruoansulatuksen probioottiset bakteerit tarvitsevat oikeanlaista ravintoa lisääntyäkseen. Suosi kuitupitoisia elintarvikkeita, kuten omenia, artisokkaa, banaania, valkosipulia, purjoa, parsaa, täysjyvätuotteita tai sipulia.

5. Kokeile ravintolisiä

Antibioottihoidon jälkeen voi kestää jonkin aikaa, kunnes suolistofloora palautuu tasapainoon. Probioottinen ravintolisä, jota voit käyttää edellä mainittujen keinojen lisäksi, voi nopeuttaa tätä prosessia.

Suolisto kuntoon

Edellä mainittujen neuvojen avulla suoliston tasapainon pitäisi palautua ilman sen suurempia ongelmia.