Huonosti nukuttu yö? Tässä on muutamia vinkkejä virkistävää unta varten.

Huonosti nukuttu yö? Tässä on muutamia vinkkejä virkistävää unta varten.

Yhä useampi meistä nukkuu yönsä huonosti. Uniongelmista puhutaan nykyään paljon ja siitä on kirjoitettu varmasti lukuisia artikkeleita eri lehdissä. Univaikeudet ovat nykyään todellinen huolenaihe. Moni meistä pitää nukkumista välttämättömänä pahana, mutta uni on meille elintärkeä asia. Elimistömme uudistuu ja virkistyy unen aikana ja täyttää energiavarastoja. Huono tai liian vähäinen uni saattaa myös heikentää immuunijärjestelmäämme. Lisäksi suorituskykymme heikkenee melkoisesti kärsiessäsi unenpuutteesta.

Unilääkkeet ratkaisuna?

Monet ihmiset turvautuvat unilääkkeisiin ratkaisuna uniongelmiinsa. Näin he joutuvat usein noidankehään. Jossain vaiheessa he eivät enää pysty nukahtamaan ilman lääkkeitä. Unilääkkeiden tulisi kuitenkin olla vasta viimeinen oljenkorsi, kun kaikkea muuta on jo kokeiltu ja mikään ei ole auttanut. Unen parantamiseen on nimittäin monia keinoja.

Unen viejät

Työstressi ja perheen kiireet istuvat vielä illalla syvällä, liian lämpimässä makuuhuoneessa vallitsee kaaos, puhelin vaatii jatkuvasti huomiotamme ja tietysti ennen nukkumaanmenoa istumme vielä joko television tai tietokoneen ääressä. Iltaruoka oli liian raskas ja liikkuumaan ei olla päästy viikkoihin. Nyt sitten sänkyyn, missä modernin maailman valosumu häiritsee, ohiajavien autojen valot tai katulamppujen valo osuvat kasvoihimme. Hyvää yötä. Mutta tuleeko siitä hyvä yö? Ei varmasti. Kuka pystyy nukkumaan hyvin näissä olosuhteissa?

Korjaavia liikkeitä

Moderni maailmamme kaikkine teknisine saavutuksineen ei ole enää ihanteellinen kehollemme ja sen unentarpeelle. Meidän on tietoisesti päätettävä hankkiutua eroon niin monista unta vievistä asioista kuin mahdollista. Näin pystymme taas nukkumaan hyvin. Tässä on muutamia helppoja mahdollisuuksia, miten voimme edistää nukahtamista ja hyvää unta:

 • Syö illalla vain kevyesti ja vähän. Viimeinen ateria tulisi nauttia viimeistään kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa.
 • Siivoa makuuhuoneesi. Järjestys luo rauhaa.
 • Tuuleta makuuhuoneesi säännöllisesti. Tämä antaa paremman ilman ja säätelee myös lämpötilaa. Liian lämpimässä nukkuu huonosti.
 • Pimennä makuuhuone niin hyvin kuin mahdollista. Mitä pimeämpi sitä parempi.
 • Yritä päästä eroon melunlähteistä. Jos se ei ole mahdollista ja heräät toistuvasti meteliin, voit hankkia erityiset korvatulpat.
 • Harrasta säännöllisesti urheilua. Kestävyysurheilu ei vain vähennä stressiä vaan auttaa myös saamaan paremman unen. Mutta älä treenaa välittömästi ennen nukkumaanmenoa. Urheilu kiihdyttää verenkiertoa hetkeksi, ja tämä saattaa haitata unta.
 • Vähennä sinistä valoa. Tätä tulee näytöiltä, ja se viestittää aivoille, että on vielä valoisaa kuin päivällä. Yritä siis käyttää ruutuja iltaisin mahdollisimman vähän.
 • Myös erityiset yrtti- ja tuoksusekoitukset voivat helpottaa nukahtamista ja unta. Laventeli, valerian, melissa tai erilaiset teet ovat olleet käytössä jo isoäidin ajoilta, eivätkä suotta.
 • Vähennä stressiä. Siihen on monia mahdollisuuksia. Lue rentouttavaa kirjaa illalla tai opettele vaikka rentoutustekniikoita. Pääasia, että saat stressitasosi laskemaan.
 • Järjestelmällisyys auttaa nukahtamisessa. Meidän pitäisi siis totutella iltaisin rutiineihin, joita toistamme päivästä toiseen. Näin harjoitamme kehoamme väsymään ja rentoutumaan. Kuin käskystä.
 • Älä käytä piristäviä aineita lounaan jälkeen. Kun väsymme päivän aikana, käytämme usein kofeiinia tai energiajuomia. Nämä aineet voivat kuitenkin häiritä unta. Siksi niitä tulisi käyttää mahdollisimman vähän iltapäivän puolella, saati illalla.
 • Älä käytä alkoholia. Se saattaa auttaa nukahtamisessa, mutta johtaa usein unihäiriöihin yön aikana, ja siksi tunnet olosi usein vieläkin väsyneemmäksi seuraavana päivänä.