Ruokaöljyopas: mikä öljy sopii mihin?

Ruokaöljyopas: mikä öljy sopii mihin?

Lämmin vai kylmä ruoka - mitä öljyä voit käyttää mihin?

Ruokaöljyillä on hyvin erilaisia ominaisuuksia ja makuja riippuen tyypistä, laadusta ja valmistusprosessista. Tämä tarkoittaa toisaalta, että kaikki öljyt eivät sovi jokaiseen ruokaan, ja toisaalta pitää olla tarkkana, mitä öljyä käytät lämpimien ruokien valmistukseen eli leivontaan, paistamiseen jne.

Kylmäpuristetut ja puhdistetut öljyt - mitä eroa niillä on

Kylmäpuristus tarkoittaa, että ytimet, hedelmät tai siemenet puristetaan puhtaasti mekaanisesti. Näitä öljyjä kutsutaan myös neitsytöljyiksi, eli luonnollisiksi. Tällä valmistusmenetelmällä tuoksu ja maku sekä monet vitamiinit ja muut ainesosat säilyvät. Kylmäpuristetut öljyt ovat intensiivisen tuoksuisia ja sopivat täydellisesti salaatteihin. Neitsytöljyjen laatuvaatimukset ovat erittäin korkeat, koska vain parhaat kasvit tuottavat parhaan maun. Huono puoli on, että nämä öljyt eivät ole kovinkaan lämmönkestäviä. Erittäin korkeissa lämpötiloissa maku ja ainesosat menetetään. Joitakin öljyjä ei kannata lämmittää ollenkaan, esim. pellavansiemenöljyä. Tämä voi aiheuttaa myrkyllisiä aineita.

Raffinoidut öljyt ovat erittäin lämmönkestäviä, koska siemeniä ja hedelmiä ei vain puristeta, vaan myös kuumennetaan korkeissa lämpötiloissa. Sen jälkeen öljy on puhdistettava, eli jalostettava. Tämän seurauksena raffinoidut öljyt ovat käytännössä mauttomia ja hajuttomia ja sopivat täydellisesti kaikkien lämpimien ruokien valmistukseen, joissa ei haluta öljyn vaikuttavan makuun, esim. paistaessa. Raffinoidut öljyt ovat lämmönkestäviä noin 230 asteeseen asti. Raffinoiduissa öljyissä raaka-aineiden laatuvaatimukset ovat alhaisemmat, koska öljyllä ei ole valmistuksen jälkeen joka tapauksessa juuri mitään omaa makua.

Rasvahapot ja savupiste määräävät käytön

Se, mikä öljy sopii nyt kylmien ruokien valmistukseen ja mikä myös leivontaan, friteeraukseen ja paistamiseen, määräytyy sen sisältämien rasvahappojen ja savupisteen mukaan.

Mitä suurempi tyydyttymättömien rasvahappojen pitoisuus on, sitä vähemmän lämpöä öljy kestää. Mitä matalampi savupiste on, sitä todennäköisemmin öljy savuaa paistamisen ja friteerauksen aikana. Kylmäpuristetuilla ruokaöljyillä on alhaisempi savupiste kuin samasta kasvilajista peräisin olevilla jalostetuilla öljyillä. Esimerkiksi rapsiöljyn savupiste on kylmäpuristettuna 160-180 °C ja raffinoituna yli 210 °C.

Ovatko kylmäpuristetut ruokaöljyt terveellisempiä kuin raffinoidut öljyt?

Vaikka kylmäpuristetut öljyt sisältävät monia vitamiineja ja muita ainesosia, rasvahappojen koostumus, joka muodostaa pääasiassa öljyjen terveysarvon, on käytännössä sama yhden kasvilajikkeen raffinoiduissa ja kylmäpuristetuissa öljyissä.

Kuinka kauan ruokaöljyt säilyvät?

Kun öljy on avattu, se tulee säilyttää viileässä, pimeässä ja ilmatiiviissä paikassa, koska valo, lämpö ja happi nopeuttavat öljyn pilaantumista. On parasta luottaa omiin aisteihinsa. Jos öljy haisee tai maistuu eltaantuneelta, se on hävitettävä. Vaikka eltaantunut öljy ei olekaan suoraan haitallista terveydelle, se pilaa ruoan maun täysin.

Yleensä avatut raffinoidut öljyt säilyvät noin 6-8 kuukautta, kun taas kylmäpuristetut öljyt säilyvät noin kaksi kuukautta.

Miten vanha ruokaöljy hävitetään oikein?

Älä koskaan kaada vanhaa tai jäljellä olevaa ruokaöljyä viemäriin. Koska rasva ei ole vesiliukoista, muodostuu rasvakertymiä, jotka tukkivat viemäriputket ja aiheuttavat miljoonien vahingot. Öljy on parempi hävittää sekajätteen mukana (jos öljy on nestemäistä, esim. alkuperäisessä pakkauksessa tai vanhassa kierrekorkillisessa hillopurkissa). Suuremmat jäteöljymäärät voidaan toimittaa kierrätyskeskuksiin.

Kerrataanpa siis lyhyesti:

Yleensä kylmäpuristettuja öljyjä tulee käyttää kylmässä ruoanlaitossa ja raffinoituja öljyjä kuumassa ruoanlaitossa. Mutta on myös joitain kylmäpuristettuja öljyjä, jotka sopivat joissain tapauksissa paistamiseen ja friteeraukseen.

Säilytä ruokaöljyt pimeässä, ilmatiiviissä ja viileässä paikassa.

Jos hävität ruokaöljyn, tee se sekajätteen mukana astiassa - älä koskaan kaada sitä viemäriin!