Kasvi- vai eläinproteiini? Kumpi on parempi?

Kasvi- vai eläinproteiini? Kumpi on parempi?

Proteiinit ovat tärkeitä makroravinteita, mutta kaikki proteiinin lähteet ruoassa eivät ole samanarvoisia. On olemassa kaksi pääproteiininlähderyhmää, joita ihmiset voivat käyttää. On eläinproteiineja ja niitä, jotka ovat peräisin kasveista. Eläinproteiinit ovat täydellisiä proteiineja. Tämä tarkoittaa, että ne sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot, joita tarvitsemme ruokavaliossamme. Kasviproteiinit puolestaan ovat usein epätäydellisiä proteiinin lähteitä, eli ne eivät sisällä kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Mutta ne tarjoavat muita etuja, koska eläinperäisiä aminohappoja sisältävä ruokavalio lisää sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskiä.

Mitä proteiini oikein on?

Proteiinia on kaikkialla kehossa - lihaksissa, luissa, ihossa, hiuksissa ja käytännössä kaikissa muissa kehon osissa tai kudoksissa. Proteiini tuottaa entsyymejä, jotka käynnistävät monia kemiallisia reaktioita, ja hemoglobiinia, joka kuljettaa happea veressäsi.

Kyse on aminohapoista

Proteiinit koostuvat yli kahdestakymmenestä perusrakennusaineesta, aminohapoista. Koska emme pysty varastoimaan aminohappoja, kehomme valmistaa niitä kahdella eri tavalla: joko itsestään tai muokkaamalla muita. Keho ei kuitenkaan pysty tuottamaan yhdeksää aminohappoa, niin sanottuja välttämättömiä aminohappoja. Ne on saatava ruoasta.

Eläinproteiinit ovat täydellisiä proteiineja. Ne tarjoavat kaikki yhdeksän välttämätöntä aminohappoa. Hyviä lähteitä tähän ovat mm. munat, sianliha, siipikarja, naudanliha tai maitotuotteet. On kuitenkin myös joitain kasviperäisiä täydellisiä lähteitä. Näitä ovat kvinoa tai täyssoijatuotteet. Useimmat kasvilähteet ovat kuitenkin epätäydellisiä. Ne eivät sisällä kaikkia yhdeksää välttämätöntä aminohappoa. Koska jokainen kasvi sisältää kuitenkin erilaisen koostumuksen näistä yhdeksästä aminohaposta, voit yksinkertaisesti syödä erilaisia ruokia ja silti saada kaikki yhdeksän.

Kysymys on myös muista aineista

Kun syömme proteiiniruokaa, syömme myös kaikkea, mikä liittyy niihin: erilaisia rasvoja, kuituja, natriumia ja paljon muuta. Juuri nämä ovat se ratkaiseva asia terveyden kannalta. Esimerkiksi eläinproteiinia sisältävät ruoat sisältävät myös tyydyttyneitä rasvahappoja, joilla on negatiivinen vaikutus sydän- ja verisuonijärjestelmään, jos kulutamme niitä säännöllisesti liikaa. Katsotaanpa tätä hieman tarkemmin:

Kasviproteiinin edut

Syömäsi proteiinin tyyppi voi olla tärkeämpää kuin sen määrä. Kasvipohjainen proteiini sisältää monia ravintoaineita, kuituja ja antioksidantteja, jotka voivat edistää yleistä terveyttä. Kasvipohjaisen ruokavalion tunnettuja etuja ovat muun muassa lisääntynyt suoja sydänsairauksia vastaan, vähentynyt syövän ilmaantuvuus, pienempi liikalihavuuden riski ja pienempi aivohalvauksen riski.

Eläinproteiinin edut

Mutta eläinproteiinilla on myös terveysvaikutuksia. Ihmisillä, jotka söivät enimmäkseen vähärasvaisia eläinproteiinin lähteitä, kuten siipikarjaa ja kalaa, oli pienempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen, pienempi riski sairastua sydänsairauksiin ja pienempi riski sairastua paksusuoli-, vatsa-, haima- ja eturauhassyöpään verrattuna ihmisiin, jotka söivät paljon punaista lihaa.

Kasvipohjaisen ruokavalion mahdollisia ongelmia

Kasvipohjaisen ruokavalion etujen saamiseksi sinun on syötävä monenlaisia terveellisiä kasviperäisiä ruokia. Kasvipohjainen ruokavalio, joka sisältää runsaasti prosessoituja ruokia ja lisättyä sokeria, ei tarjoa oikeita tai tarpeeksi ravintoaineita. Ennen kaikkea on tärkeää varmistaa, että saat riittävästi sinkkiä, B12-vitamiinia, proteiineja, kalsiumia ja D-vitamiinia, jos syöt puhtaasti kasviperäistä ruokavaliota.

Eläinproteiinin riskit

Tutkimukset osoittavat, että sekä käsittelemättömän että prosessoidun punaisen lihan syöminen liittyy lyhyempään elinikään.

Proteiiniruoat ja planeetta

Aivan kuten eri elintarvikkeilla voi olla erilaisia vaikutuksia terveyteemme, niillä on erilaisia vaikutuksia myös ympäristöön. Maatalous on yksi suurimmista kasvihuonekaasujen aiheuttajista maailmanlaajuisesti, mutta kaikki ruoka ei tuota samaa määrää CO2:ta.

Eläinperäisten elintarvikkeiden tuotanto aiheuttaa yleensä enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin kasviperäisten elintarvikkeiden tuotanto. Erityisesti maitotuotteet ja punainen liha erottuvat joukosta suhteettoman suurilla vaikutuksilla. Tässä esimerkki: 1 kg lammasta tuottaa viisi kertaa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin 1 kg kanaa ja noin 30 kertaa enemmän kuin 1 kg linssejä.

Joten ympäristön kannalta on merkitystä syömmekö vähemmän eläintuotteita vai emme.

Yhteenveto

Terveellisten proteiinilähteiden, kuten papujen, pähkinöiden, kalan tai siipikarjan, syöminen punaisen ja prosessoidun lihan sijaan voi vähentää riskiäsi sairastua erilaisiin sairauksiin, ja tämä voi pidentää elinikää. Kyse on vähemmän siitä, millaista proteiinia (kasvi- tai eläinproteiinia) syömme, vaan enemmän siitä, mitä syömme myös proteiinin kanssa (tyydyttyneet/tyydyttymättömät rasvahapot, vitamiinit...)